כלכלה מעגלית – השווקים שלנו עומדים בפני שינוי תפיסתי

עתיד האנושות תלוי ביכולתנו ליצור עולם בר-קיימא ויישום של כלכלה מעגלית בתעשיה הכימית היא המפתח לכך. ד"ר אנו בורקובסקי, חבר הנהלת לנקסס (LANXESS) מסביר את החזון מאחורי הכלכלה המעגלית של חומרים, ואיך היא כבר מיושמת בתהליכי ייצור בתעשיה.

כלכלה מעגלית – השווקים שלנו עומדים בפני שינוי תפיסתי

לפני פרוץ משבר הקורונה, הנושא החם בקרב הציבור היה הגנה על האקלים שלנו. המגפה אולי הסיחה את דעתנו מכך לאחרונה, אך האתגר להפוך את עתידנו לבר-קיימא עדיין קיים ומתחזק מיום ליום. התעשייה הכימית יכולה לתרום תרומה משמעותית אם תצליח לעשות צעד גדול – מעבר לכלכלה מעגלית.

במהלך השנים, חברות הכימיקלים הפכו יותר ויותר לברות-קיימא על-ידי אופטימיזציה מתמדת של מערכות הייצור המורכבות שלהן. לדוגמא, בלב לנקסס (LANXESS) נמצא מבנה רשת הייצור המשולב שלה, מערכת שכבר כמעט סגורה בפארקים הכימיים שלה ומקשרת בין מפעלים ומתקני ייצור. תוצר לוואי אשר מוגדר פסולת של תהליך במפעל אחד משמש כחומר בסיסי יקר ערך במפעל הסמוך. ואנו כל הזמן מחפשים דרכים נוספות להפחית את השימוש במשאבים ובאנרגיה.

מטרתנו חייבת להיות מעבר עקבי מגישה ליניארית שמבוססת על "קח-השתמש-זרוק" לגישה מעגלית. התעשייה הכימית כבר משתמשת במיחזור מכני במקומות רבים. זה המקרה גם בלנקסס. תערובות הפוליאסטר בסדרת Pocan ECO שלנו, למשל, מכילות PET מיוחד הממוחזר לאחר שימוש הלקוח. PET זה משמש לייצור חלקים מוגמרים באיכות גבוהה, שתכונותיהם ואיכותם קרובים מאוד לאלה של מוצרים חדשים.

עם זאת, על מנת להשיג מאפיינים זהים למוצר המקורי, יש להתקדם צעד נוסף – לרמה המולקולרית. מילת הקסם כאן היא מיחזור כימי.

 מהו בעצם מיחזור כימי?

מיחזור כימי מאפשר לשחזר פסולת פלסטיק שאינה ממוחזרת כיום, כמו פלסטיק מעורב או מלוכלך. בהתאם לאזור הגיאוגרפי, פסולת אלה מושלכת בדרך כלל להטמנה או ממוחזרת אנרגטית על ידי שריפה. מיחזור כימי מפרק פסולת פלסטית, למשל, לכימיקלים בסיסיים שיכולים לשמש כחומר גלם חדש לייצור מוצרים חדשים. במיוחד פלסטיק, המיוצר ברובו מדלקים מאובנים, מהווה נקודת מוצא חשובה למיחזור כימי.

לכן חשוב לטפל במיחזור במשאבים ולהימנע מפליטות על ידי החזרת פסולת לשרשרת הערך.

לנקסס חוקרת עם שותפיה שיטות חדשניות למיחזור כימי, כולל פרויקט Polystytrene Loop. תהליך חדשני זה מאפשר למחזר לוחות בידוד מבוססי פוליסטירן מעכב בעירה בשלמותם. בנוסף לסטירן מהפולימר, הברום שבמעכב הבעירה ממוחזר אף הוא. איכות הפולימר הממוחזר שוות ערך לחומר המקורי והברום הממוחזר יכול לשמש שוב לייצור מעכבי בעירה ברי-קיימא.

כימיה מאפשרת את המשק המעגלי!

התעשייה הכימית יכולה לתרום תרומה מכרעת לכלכלה המעגלית בזכות המיחזור הכימי. ויש עוד: עם חדשנות בעיצוב מוצרים – או במילים אחרות, בהרכב המוצרים – נוכל להבטיח כבר מהייצור הראשוני שהמוצרים יוכלו להיות ממוחזרים ביתר קלות בהמשך. אסור לאפשר למולקולות, תוספים או תרכובות כימיות שאינן יכולות לעבור מיחזור בתהליכים מעגליים סגורים להיכנס למעגל הביולוגי – עלינו "להיפטר" מהם או להחליפם בחלופות מתכלות.

עם זאת, מה שנשמע קל בתיאוריה דורש מאמץ עצום מכל הצדדים המעורבים. יהיה חיוני לשכנע את הלקוחות והחברה (society) בגישה שלנו, ואנחנו תלויים גם בתמיכתם של פוליטיקאים. אנו עובדים על פתרונות שהופכים את המיחזור הכימי לכלכלי. אבל חשוב שהפוליטיקאים לא יציבו מכשולים רגולטוריים כלשהם. הרגולציה על תהליכי החלפת החומרים צריכה להתרחש במסגרת החוקית התקינה של REACH.

בנוסף, על פוליטיקאים ליצור מערכות תמריצים יעילות למעבר לשימוש בחומרי גלם ממוחזרים. בפרט, יש לעודד מיחזור כימי באותה מידה כמו מיחזור מכני. כדי שהמיחזור יצליח, עליו להיות גם משתלם מבחינה כלכלית. וזה עדיין לא המקרה.

בסופו של דבר, משמעותה של הכלכלה המעגלית גדולה מעיקרון המיחזור – היא עוסקת בשינוי כל מערכת יצירת הערך כדי לבנות כלכלה וחברה בת-קיימא. לנקסס תומכת בחזון זה באופן פעיל דרך מוצריה ויוזמותיה הסביבתיות, כמו יוזמת "Climate Neutral 2040". אני משוכנע לחלוטין שהתעשייה הכימית היא אחד הגורמים המרכזיים במעגל זה. אחרי הכל, מיחזור כימי הוא כולו מולקולות – וזה תחום ההתמחות שלנו.

ד"ר אנו בורקובסקי

חבר הנהלת לנקסס (LANXESS)

כל הזכויות שמורות לד"ר אנו בורקובסקי (הפוסט המקורי)

מדריך הגנת הצומח