פתרונות ביולוגיים, כפי שג'ייסון האגל רואה זאת, הם לא רק ההגנה האחרונה בחקלאות. הם גם מחלצים חקלאים כאשר הם צריכים אותם יותר מכל – כשהם נלחמים על שורת הרווח. "עם עליית מחירי התשומות, בעיקר סביב דשנים, מגדלים מחפשים אחר חלופות זולות שיכולות לספק יתרון," אומר האגל, אגרונום ב-WinField United (חברת פתרונות חקלאות), "ובמקרה של פתרונות ביולוגיים, הם מנגישים רכיבי תזונה שכבר נמצאים בקרקע."
האצת השימוש במוצרי הדברה ביולוגיים, אשר גדל בקצב של 16% בשנה בעוד הגידול של מוצרי הדברה קונבנציונאליים יחסית סטטי, נובע מהשימוש הגובר בגידולי הפירות והירקות אשר מהווים 80% מסך-כל מכירות מוצרי ההדברה, לדברי מארק טרימר, שותף מנהל בחברת המחקר של פתרונות ביולוגיים DunhamTrimmer. גידולים אלו מטופלים 3-6 פעמים בעונת גידול וקיים יותר סיכוי שמגדלים יקחו את הסיכון בהחלפת תכשיר אחד או יותר לביולוגי.
לעומת זאת, הסיכוי שמגדל תירס או פולי הסויה אשר משתמש בטיפולים מינימאליים כוללים במהלך העונה ישחלף תכשיר לפתרון ביולוגי נמוך, במיוחד בסביבת מחירים נמוכה. "ככל שעקביות הביצועים של פתרונות ביולוגים משתפרת," טרימר מבהיר, "נראה התקדמות בגידולי שורות כשמגדלים יקבלו ביטחון".
בקטגוריה ביולוגית אחת הצמיחה היתה מהירה, ותמשיך להיות כזו. "טיפולים ביולוגיים בזרעים הם פריצת דרך ללא ספק", אומרת פאם מארון, מנכ"לית ומייסדת חברת מארון ביו (Marrone Bio Innovations), ומצטטת את הגידול ביבול מחומרי הדברה ביולוגיים וביוסטימולנטים של מוצרים אלו. "מה שאנחנו רואים זה שכולם יטפלו בזרעים בפתרונות ביולוגיים. אם לא עכשיו, אז בעתיד."
כמה דוגמאות כוללות את קו המוצרים Acceleron BioAg של חברת באייר (Bayer), קוטל הנמטודות Aveo EZ של חברת valent BioSciences וטיפול הזרעים Clariva pn של Syngenta. FMC גם היא הגישה מספר טיפולים ביולוגיים לזרעים לאישור ה-EPA, אחד מהם הוא מוצר היברידי הכולל bifenthrin.
מארון גם היא עושה התקדמות רבה בגידולי שורות. החברה שילמה 31.8 מיליון דולר כדי לרכוש את חברת Pro Farm Technologies הפינית בספטמבר 2020. פרו פארם משתמשת בתהליך מיוחד בו היא מנצלת פסולת עץ להפקת מאקרומולקולות אשר מחזיקות בכמויות קטנות של מיקרונוטריאנטים אשר בסופו של דבר גם יחזיקו במיקרובים. "הם הצליחו להגיע לשוק גידולי השורות מפני שהם הצליחו להגדיל יבול בעלות נמוכה," אומרת מארון. פרו פארם חתמה הסכם מסחור בלעדי עם Corteva Agriscience תחתיו טכנולוגיית טיפול הזרעים תיושם על 24.7 מיליון הקטר של תירס, חמניות וזרעי שמן לפתית באירופה בעונת הגידול 2020-21.
מארון גם חתמה הסכם שיתוף פעולה עם Albaugh ליישום פלטפורמת טיפול הזרעים BioST על 5 מיליון הקטר. בנוסף, החברה עומדת להשיק את הדור הבא של קוטל הנמטודות מג'סטן (Majestene), סופר מג'סטן (Super Majestene), אשר הראה תוצאות טובות יותר ממוצרים מסחריים סטנדרטיים ביישום של oz3 להקטר בלבד.
"זה היופי שבמיקרובים," מארון מסבירה. "אפשר להמשיך לעבוד עליהם ללא סוף, לשפר את תהליך התסיסה ולהגביר את תפוקת המיקרובים, סוגם ועוצמתם."
פתרונות בעלי פנים רבות
גישה לשוק היא אחת הסיבות שמנעה מפתרונת ביולוגיים לממש את מלוא הפוטנציאל שלהם, אומר טרימר. חברות קטנות רבות מוציאות לשוק מוצר אחד אשר מוגבל במימון ואנשים. "יכול להיות שיש לך את הטכנולוגיה הכי טובה בעולם, אבל אם יהיו לך רק שלושה אנשי מכירות בעמק סאלינאס ואין להם איך לשווק את מוצר מחוץ לאיזור זה, המוצר לא יממש את הפוטנציאל שלו," טרימר אומר. "זו הסיבה לפעילות הרכישות והמיזוגים האדירה שראינו – במהלך שש השנים האחרונות, ראינו יותר מ-125 מיזוגים ורכישות בתחום", כולל:
- גוואן (Gowan) השיקה יחידה עסקית חדשה המתמקדת בפיתוח מוצרים ביולוגיים בעקבות רכישתה של Ecoflora Agro הקולומביאנית.
- Bioline AgroSceinces ו-Biocolor הספרדיות התמזגו לחברה אחת – Bioline Iberia.
- באייר (Bayer) חתמה על הסכם הפצה בינלאומי עם חברת AlphaBio Control עבור המוצר Flipper.
- NewLeaf Symbiotics ו-Joyn Bio נכנסו להסכם שיתוף פעולה ארוך טווח לשיווק מוצרי הגנת ובריאות הצומח המובססים על מיקרובים.
- Corteva Agriscience השקיע ב-Lavie Bio, חברת הבת של חברת Evogene העוסקת בפתרונות ביולוגיים.
- מארון רכשה זכויות ונכסים לקווי מוצרים מ-Jet Harvest Solutions.
- Mitsui רכשה 62% מ-Belchim Crop Protection.
מעבר לגל המיזוגים והרכישות הזה, ישנה פעילות ענפה בתחום המוצרים ההיברידיים אשר משלבים כימיה סינתטית ופתרונות ביולוגיים. "Poncho Votivo (שנרכשה על-ידי BASF מבאייר) היא דוגמא מרכזית לכך ואנו רואים עוד חברות אשר חוקרות שילובים אלו," אומר טרימר.
רגב, מוצר של חברת אס טי קיי (STK Bio-ag Technologies) (שאת מוצריה ליעד אגרו, חברת-בת של לידור אלמנטס, מייצרת בישראל), הוא קוטל פטריות עלים היברידי המכיל 200 גרם לליטר difenoconazole + 400 גרם לליטר תמצית שמן עץ התה, שילוב המביא ליעילות גבוהה, מפחית עומס כימי והופך את המוצר לכלי מעולה להתמודדות מול עמידות. המוצר רשום לשימוש על אורז למניעת sheath blight ומחלת פיצוץ האורז ועל בננות להגנה מפני black sigatoka בשש מדינות ברחבי העולם, עם תוכניות התרחבות לארה"ב, מקסיקו וטורקיה ב-2020.
"אנו קוראים לזה 'גשר' מהחקלאות הקונבנציונאלית לביולוגית, עבור חקלאים שמהססים לעבור לשימוש בפתרונות ביולוגיים," אומר שי שאנן, סגן נשיא מחקר ופיתוח ופיתוח עסקי של STK, ל-®CropLife מביתו בישראל. "ברגע שנביא להם משהו סינתטי מוכר, הם מוכנים לנסות אותו. לאחר מכן, הם רואים שהפתרון טוב יותר במספר אופנים, מביא להם ערך רב ואפקטיבי ביותר למול מולקולה סינתטית ספציפית," לדבריו.
בארצות כמו קולומביה, פרו וגוואטמלה, היכן שמטעי בננות מרוססים באופן אגרסיבי – כ-50 פעם בשנה – כנגד black sigatoka, "קשה להם מאוד לאמץ פתרונות ביולוגיים," הוא אומר, ומסביר ש-STK התקשתה למכור לחקלאים באיזורים אלו את מוצר הדגל שלה, קוטל פטריות ביולוגי בוטני, טימורקס גולד (Timorex Gold) במשך שנים. המוצר הצליח רק לאחר הרבה שנים של מאמץ קפדני. עדין, "עם רגב, זה היה קל מאוד. הם לא היססו," אומר שאנן.
STK מתכוונת להשיק מוצר היברידי נוסף מקבוצה כימית אחרת עד סוף 2021. הדרך של STK, אומר שאנן, תמונה במציאת פתרונות ברי-קיימא – מולקולות ירוקות יותר מאחרות עם אורך חיים ארוך יותר בשוק, כולל בשווקים עם רגולציה הדוקה כמו אירופה. זה כולל שיתופי פעולה עם חברות בינלאומיות – החברה חתמה הסכם עם אדמה להפצת Timorex Gold ורגב בקולומביה ואקוואדור.
"אנחנו חושבים שמה שיש לנו רלוונטי מאוד (לחברות בינלאומיות)," הוא אומר, מצביע על הזדמנויות הגדילה של פתרונות ביולוגיים אשר מהווים רק 5% משוק הגנת הצומח העולמי.
הכתבה פורסמה ב-®CropLife על-ידי ג'קי פוצ'י ב-5 למרץ 2020.